Assalamualaikum...selamat pagi, tgahari, ptg, malam n tgh malam korg!!! >_<
Resepi Asam Pedas Ikan Mayong (Gua Style)
Cara Masaknye simple je...
Bahan-bahan:
Seekor ikan Mayong potong ikut citarasa korg
(sodap lagi klu ade telur ikan tu skali)
5 ulas bawang merah india-ditumbuk or blend
( bawang holland pun boleh)
3 ulas bawang putih-ditumbuk or blend
1 btg serai dititik
3 btg daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
2 mangkuk kecil air asam jawa
(jangan masam sangat, klu masam ltak air lebih)
5-6 tangkai cili kering yg dimesin
(cili kering tu direbus dulu baru blend)
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
Sayur Bendi
Minyak masak
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan, sayur bendi, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh le dihidangkan.
5. Asam Pedas Ikan Mayung makan dengan nasi putih dan sayur kobis goreng belacan.perghh sodap tue...
Yang biji bulat-bulat tu telur ikan Mayong, mmg sodap !!! |
Sayur Kobis Goreng Belacan |
Ikan Mayong dh habis dimakan oleh geng kolej, tu yg xnmpk ikan tu..hahaha |
Nak tip macamana nak pilih lada kering yang bagus, pedas atau tak pedas? Tunggu entry lain gua crita sma korg hokeh!!!
Wassalam...addio!!!
No comments:
Post a Comment